Avertissement Cette page Web a été archivée dans le Web.

Contenu archivé

Information archivée dans le Web à des fins de consultation, de recherche ou de tenue de documents. Cette dernière n'a aucunement été modifiée ni mise à jour depuis sa date de mise en archive. Les pages archivées dans le Web ne sont pas assujetties aux normes qui s'appliquent aux sites Web du gouvernement du Canada. Conformément à la Politique sur les communications et l'image de marque.

Sauter l'index du livret et aller au contenu de la page

Mise à jour Rapport de situation du COSEPAC sur la Sterne de Dougall au Canada 1999

Ouvrages cités

 

Anonyme. 1992. Machias Seal Island Tern Census. Rapport inédit, Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région de l’Atlantique.

Boates, J.S., G. Dickie et T. D’Eon. 1993. Towards a revised population estimate for the Roseate Tern in Nova Scotia. Rapport inédit, Nova Scotia Department of Natural Resources, Kentville (Nouvelle‑Écosse).

Boates, J.S., et D. Sam. 1996. Population status of terns in Nova Scotia with special reference to the roseate tern, Sterna dougallii. Rapport inédit, Nova Scotia Department of Natural Resources, Kentville (Nouvelle‑Écosse).

Boyne, A. 1998. Tern restoration plan for Country Island, Nova Scotia.Proposition inédite du Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région de l’Atlantique.

Burger, J., et M. Gochfeld. 1988. Nest-site selection and temporal patterns in habitat use of roseate and common terns. Auk 105 : 433-438.

Cramp, S. 1985. The birds of the western palearctic, vol. IV. Oxford University Press, Oxford. 960 p.

Crowell, E.M., et S. Crowell. 1946. The displacement of terns by herring gulls at the Weepecket Islands. Bird-banding 17 : 1-10.

Deichmann, K.H. 1993. Status report on Common and Arctic Tern nesting activities in Gros Morne National Park 1989-1993. DansCompte rendu officiel de la 5e réunion annuelle du groupe de travail sur la sterne dans le Canada atlantique. Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région de l’Atlantique.

D’Eon, T. 1991 - 1997. Annual tern reports: Lobster Bay - Southwest Nova Scotia. Disponible sur le site Web http://fox.nstn.ca/~deonted/tern97.html.

Dickie, G.E. 1994. Tern census - Grassy Island, July 10, 1994. Rapport inédit, Nova Scotia Department of Natural Resources, Kentville (Nouvelle‑Écosse).

Erskine, A.J. 1992. Atlas of breeding birds of the Maritime provinces. Nimbus Publishing Ltd. et Nova Scotia Museum, Halifax.

Fournier, R., K.W. Vollman, J. Sears, A. Coté et J. Davies. 1997. Rapport de la Commission d’examen public conjoint – Projets gaziers de l’île de Sable.

Fradette, P. 1990. Inventaire des colonies de sternes aux Îles-de-la-Madeleine 1990. Rapport inédit, Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région du Québec, 9 p.

Gochfeld, M. 1983. The Roseate Tern: world distribution and status of a threatened species. Biol. Conserv. 25 : 103-125.

Gregoire, K. 1998. Sanctuary and scholarship trust fund report. Nova Scotia Birds 40 : 72-73.

Hamilton, J. 1981. Recoveries of wintering roseate terns. Journal of Field Ornithology. 52 : 36-43.

Hatch, J. 1970. Predation and piracy by gulls at a ternery in Maine. Auk 87 : 244-254.

Hays, H., J. DiCostanzo, G. Cormons, P. De Tarso Zuquim Antas, J.L.X. Do Nascimento, I. De Lima Serrano Do Nascimento et R.E. Bremer. 1997. Recoveries of roseate and common terns in South America. Journal of Field Ornithology. 68 : 79-90.

Hays, H., P. Lima, L. Monteiro, J. DiCostanzo, G. Cormons, I.C.T. Nisbet, J. Saliva, J.A. Spendelow, J. Burger, J. Pierce et M. Gochfeld. Sous presse. Wintering concentration of Roseate and Common Terns in Bahia, Brazil. Journal of Field Ornithology.

Heinemann, D. 1992. Foraging ecology of Roseate Terns breeding on Bird Island, Buzzards Bay, Massachusetts. Rapport inédit, U.S. Fish and Wildlife Service, Newton Corner (Massachusetts). 54 p.


Howes, L.A., et W.A. Montevecchi. 1993. Population trends and interactions among terns and gulls in Gros Morne National Park, Newfoundland. Canadian Journal of Zoology. 71 : 1516-1520.

Kadlec, J.A., et W.H. Drury. 1968. Structure of the New England herring gull population. Ecology49 : 644-676.

Kennedy, J. 1988. Machias Seal Island Summer Report. Rapport inédit, Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région de l’Atlantique.

Kirkham, I.R., et D.N. Nettleship. 1986. Rapport sur le statut de la Sterne de Dougall (Sterna dougallii) au Canada. Rapport inédit, Comité sur le statut des espèces menacées de disparition au Canada.

Kress, S.W. 1983. The use of decoys, sound recordings, and gull control for re-establishing a tern colony in Maine. Colonial waterbirds 6 : 185-196.

Kress, S.W., E.H. Weinstein et I.C.T. Nisbet. 1983. The status of tern populations in northeastern United States and adjacent Canada. Colonial Waterbirds 6 : 84-106.

Lock, A.R. 1973. The breeding biology of two species of gulls on Sable Island, Nova Scotia. Thèse de doctorat inédite, Université Dalhousie, Halifax (Nouvelle-Écosse).

Lock, A.R. 1987.An examination of the status and impacts of gull populations in Atlantic Canada.Rapport du Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région de l’Atlantique. 150 p.

Lock, A.R., S. Boates, S. Cohrs, T.C. D'Eon, B. Johnson et P. Laporte. 1993. Plan national de rétablissement de la Sterne de Dougall, RESCAPÉ, Rapport no 4. Ottawa, Fédération canadienne de la faune, 27 p.

Lock, A.R., R.G.B. Brown et S. Gerriets. 1994. Gazetteer of marine birds in Atlantic Canada. Rapport du Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région de l’Atlantique. 137 p.

Nettleship, D.N. 1998. Ecosystem disturbance and seabirds in crisis: Eastern and Atlantic Canada. Dans P.J. Ewins et K. Ferguson (dir. de publ.), Compte rendu officiel de l’atelier Canada atlantique du Fonds mondial pour la nature sur le rétablissement d’espèces en péril, mars 1997. Fonds mondial pour la nature Canada, Toronto.

Nisbet, I.C.T. 1981. Biological characteristics of the roseate tern Sterna dougallii. Rapport inédit présenté au U.S. Fish and Wildlife Service Office of Endangered Species, Newton Corner (Massachusetts).

Nisbet, I.C.T. 1984. Migration and winter quarters of North American roseate terns as shown by banding recoveries. Journal of Field Ornithology. 55 : 1-17.

Nisbet, I.C.T. 1989. Status and biology of the northeastern population of the roseate tern Sterna dougallii. Rapport inédit, U.S. Fish and Wildlife Service Office of Endangered Species, Newton Corner (Massachusetts).

Nisbet, I.C.T., et J.A. Spendelow. 1998. Research and conservation of the Roseate Tern: a view from North America. Dans J. Greenwood (dir. de publ.), Actes de la BOU/RSPB Conference, Belfast, septembre 1997.

Nisbet, I.C.T., et J.J. Hatch. 1998. Consequences of a female-biased sex-ratio in a socially monogamous bird: female-female pairs in the Roseate Tern Sterna dougallii.Ibis, sous presse.

Ramos, J.A., et A.J. del Nevo. 1995. Nest-site selection by Roseate Terns and Common Terns in the Azores. Auk 112 : 580-589.

Ratcliffe, N. 1997. Roseate Tern Newsletter, nº 9. Royal Society for the Protection of Birds et BirdLife International.

Richards, S.W., et W.A. Schew. 1989. Species composition of food brought to roseate tern chicks on Falkner Island, Connecticut in summer 1984. Connecticut Warbler 9 : 1-5.

Safina, C. 1990. Foraging habitat partitioning in Roseate and Common Terns. Auk 107 : 351-358.

Safina, C., J. Burger, M. Gochfeld et R.H. Wagner. 1988. Evidence for prey limitation of common and roseate tern reproduction. Condor 90 : 852-859.

Safina, C., R.H. Wagner, D.A. Witting et K.J. Smith. 1990. Prey delivered to roseate and common tern chicks; composition and temporal variability.Journal of Field Ornithology61 : 331-338.

Shaffer, F., et P. Laporte. 1996.Informations récentes sur la population québécoise de Sterne de Dougall (Sterna dougallii). Rapport inédit, Service canadien de la faune.

Shaffer, F., et M. Robert. 1996. Sterne de Dougall. P. 532-533. Dans J. Gauthier et Y. Aubry (dir. de publ.), Les oiseaux nicheurs du Québec : Atlas des oiseaux nicheurs du Québec méridional. Association québécoise des groupes d’ornithologues, Société québécoise de protection des oiseaux et Service canadien de la faune, Environnement Canada, Région du Québec. Montréal, 1295 p.

Shealer, D.A., et S.W. Kress. 1994. Post-breeding movement and prey selection of Roseate Terns at Stratton Island, Maine. Journal of Field Ornithology. 65 : 349-362.

Spendelow, J.A. 1982. An analysis of temporal variation in, and the effects of habitat modification on, the reproductive success of roseate terns. Colonial Waterbirds 5 : 19-31.

Spendelow, J.A. 1996. Comparisons of nesting habitat modification techniques for Roseate Terns at Falkner Island, Connecticut. P. 18-21, dans  L.R. Monteiro (dir. de publ.), Compte rendu officiel du 7e atelier sur la Sterne de Dougall. Horta, Açores (Portugal). Avril 1997.

Spendelow, J.A., et J.D. Nichols. 1989. Annual survival rates of breeding adult roseate terns (Sterna dougallii). Auk 106 : 367-374.

Spendelow, J.A., J.D. Nichols, I.C.T. Nisbet, H. Hays, G.D. Cormons, J. Burger, C. Safina, J.E. Hines et M. Gochfeld. 1995. Estimating annual survival and movement rates of adults within a metapopulation of roseate terns. Ecology 76 : 2415-2428.

U. S. Fish and Wildlife Service. 1987. Endangered and threatened wildlife and plants: determination of endangered and threatened status for two populations of the Roseate Tern. Fed. Reg. 52 : 42064-42071.

U. S. Fish and Wildlife Service. 1989. Recovery Plan for Roseate Tern Sterna dougallii northeastern population. Region 5, U.S. Fish and Wildlife Service, Newton Corner (Massachusetts)  02158.


U. S. Fish and Wildlife Service. 1998. Roseate Tern Sterna dougallii: Northeastern population recovery plan: first update. Hadley (Massachusetts), U.S. Fish and Wildlife Service.

Whittam, R.M. 1997. The effects of predation on the breeding biology and behaviour of Roseate, Arctic and Common Terns nesting on Country Island Nova Scotia. Mémoire de maîtrise inédit, Université Dalhousie, Halifax (Nouvelle-Écosse).

Whittam, R.M., et M.L. Leonard. 1996. Lettre au Secrétariat de la Commission d'examen public conjoint des projets gaziers de l'île de Sable. 9 octobre 1996.